Contactati-ne

Avocat Oana Macovei Iasi

Telefon: 0740 908 056

Program informatii:

09.00-15:00

Pentru recuperarea taxelor de poluare achitate in alte localitati decat Iasi exista posibilitatea colaborarii prin corespondenta.

TVR Iasi - taxa poluare

Vino pe Facebook!

Curtea de Justitie a Uniunii Europe a publicat pe 18.04.2013 o decizie prin care da dreptul celor care au obtinut in instanta restituirea taxelor de poluare sa primeasca si dobanzi aferente sumelor de bani ce trebuie inapoiate de stat, calculate incepand de la data platii taxei. Decizia CJUE s-a pronuntat ca urmare a unei cereri preliminare formulate de Tribunalul Sibiu.

 
Cererea preliminara a fost adresata CJUE ca urmare a litigiului dintre Mariana Irimie, pe de o parte, si Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, pe de alta parte. Irimie a platit, pentru inmatricularea in Romania a unui autovehicul de ocazie achizitionat din Germania, taxa de poluare reglementata de OUG nr. 50/2008 (contrara dreptului comunitar, dupa cum a decis CJUE in aprilie 2011). Procesul intentat de Mariana Irimie celor doua institutii se refera la suma care trebuie sa ii fie restituita, pe langa inapoierea cuantumului taxei, sibianca solicitand si dobanzi pentru intreaga perioada in care banii au stat la stat.
 
Instanta nationala a intampinat probleme de interpretare in ceea ce priveste solutionarea cererii de plata a dobanzilor aferente cuantumului taxei pe poluare, intrucat, potrivit prevederilor art. 70 si 124 ale Codului de procedura fiscala, dobanzile aferente sumelor care trebuie restituite de la bugetul de stat sunt acordate incepand din ziua care urmeaza datei formularii cererii de restituire.
 
In aceste conditii, Tribunalul Sibiu a adresat CJUE o intrebare referitoare la modul de calcul al dobanzilor aferente cuantumului taxei pe poluare de restituit.
 
Prin hotararea pronuntata, Curtea a statuat ca "dreptul Uniunii se opune unui regim national, precum cel in discutie in litigiul principal, care limiteaza dobanzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu incalcarea dreptului Uniunii la cele care curg incepand din ziua care urmeaza datei formularii cererii de restituire a acestei taxe".
 
Practic, decizia da dreptul unui contribuabil care a platit o taxa incompatibila cu dreptul Uniunii sa primeasca inapoi de la stat atat cuantumul taxei, cat si dobanzile aferente acestei sume de bani, calculate incepand de la data platii taxei de catre contribuabil.
 
Deciziile date de CJUE nu sunt punctuale, rezolvand doar cazul in discutie, ci se aplica si spetelor similare de pe intreg teritoriul statelor membre UE. Astfel ca solutia pe care Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat-o in cazul Irimie poate fi folosita ca baza legala si in alte procese care vizeaza aceeasi situatia sau una asemanatoare.
 

Add comment


Security code
Refresh